Leuk die media-aandacht, maar het is wel handig om van tevoren te weten wat je gaat vertellen, want een stevige mediablunder kan je bedrijf nog jarenlang achtervolgen.
Hoe voorkom je mediablunders?
Maar goed: hoe voorkom je een mediablunder?
Sta paraat voor de pers, want het kan elk moment gebeuren
De telefoon gaat: een journalist aan de lijn. Van een krant, vakblad of magazine, of misschien wel een uitnodiging voor een podcast, panel, webinar, radio of zelfs tv. Hoe vertel je dan ontspannen je verhaal? Hoe geef je helder je feiten? En wat doe je als de vragen pittig of ronduit lastig worden?
Met regelmaat organiseren wij trainingen om mediablunders te voorkomen. De zogenaamde mediatraining. We leggen uit wat welk medium eigenlijk zoekt of nodig heeft qua reactie. Daarnaast oefenen we wat jij kunt doen als het spannend wordt en er wellicht een cameraploeg voor je neus verschijnt. Hoe zorg je dat jij die mediablunder niet maakt?
Tijdens deze training leer je precies dat. Je stapt voor de camera, spreekt in de microfoon en oefent met realistische situaties. Je leert omgaan met open vragen, sturende vragen, offtopic opmerkingen of manipulatieve invalshoeken. Ook wanneer het spannend wordt – zoals bij een crisis – sta jij stevig in je schoenen en houd je de regie.
We werken vaak samen voor media training met het geheime wapen van Hilversum. Als mediatrainer en presentatietrainer begeleidt Machteld Kooij bekende Nederlanders, radio- en tv-presentatoren én de mensen die bij hen aanschuiven. Denk aan programma’s als Kassa, Radar, Buitenhof of Bar Laat. Machteld studeerde Theater-, film- en televisiewetenschap aan de Universiteit Utrecht en presenteerde zelf voor de NPO. Ze is auteur van Het monster met de gouden ogen – hét boek over presenteren en mediatraining voor sprekers in de spotlights (3e druk, 2024) – en werkt momenteel aan haar tweede boek. Voor ons zette ze de belangrijkste tips om mediablunders te voorkomen op een rij.
Wees goed voorbereid
Een interview is net als het geven van een presentatie. Het werkt als je goed voorbereid bent. Ga er op tijd heen, dan kun je nog iets regelen. Je kunt jezelf omkleden (als je kleding niet past in de setting) of een kussen op je stoel leggen (of iets anders wat als kussen kan dienen).
Tijdens het interview is het zaak om als het te snel gaat wat tijd te winnen.
Glimlach eens om een stilte te vullen.
Zeg dat je twee of drie dingen wilt zeggen, zodat ze je uit laten praten (wel daarna die twee of drie dingen vertellen).
Laat eens een stilte vallen.
Zeg eens iets als: “Dat zou u denken, maar weet u hoe het echt zit …”
Of zeg: “Goede vraag.”
Maar vooral: vertel een goed verhaal. Beantwoord in één zin de vraag en vertel daarna je verhaal, en als het even kan je missie of visie. Antwoord dus snel en vertel daarna je verhaal.
Wil je dit oefenen (met of zonder camera)? Neem contact met ons op!
Gegarandeerd meer zichtbaarheid voor jouw bedrijf en mediablunders voorkomen? We helpen je graag
Zoek je een PR-bureau in de omgeving van Amsterdam, Utrecht, Den Haag of Rotterdam dat media-aandacht en zichtbaarheid voor jou en jouw bedrijf genereert? PRGoeroes doet dit voor jouw bedrijf! Neem vrijblijvend contact met ons op en informeer naar de mogelijkheden