Duurzaam ondernemen: re-duce, re-use, re-cycle
Duurzaam ondernemen volgens het Ondernemers voor Ondernemers Netwerk van Oxfam Novib.
Duurzame aarde = duurzaam ondernemen
Eind vorige maand was ik op bezoek bij Ondernemers voor Ondernemers Netwerk van Oxfam Novib. Misschien heb je er nog nooit van gehoord, of misschien wel, het is de zakelijke tak van het goede doel die ondernemers met een hart voor Oxfam Novib bij elkaar brengt. Dat doen ze door onder andere netwerkmeetings te organiseren. De laatste keer was ik erbij. Deze meeting werd georganiseerd door Angelique van Wijk en Onno Smit.
Tijdens de meeting waren er break-outsessies. Een ervan ging over wat je zelf kunt doen om de aarde duurzamer te maken. Het model hiervoor is de Dromenvangermethode. Hierin schrijf je het grote doel op, waar je naartoe wilt in de toekomst. Daarna schrijf je 3 stappen op om hiernaartoe te komen. We hadden hier uren over kunnen doen, maar helaas was die tijd er niet. Maar sommige groepen kwamen terug met hele plannen voor onder andere duurzame labels of duurzamere bedrijven. De droom was in ieder geval wel te omschrijven. Rechtvaardigheid, duurzame productie, recyclen, meer repareren, no waste, stoppen met fast fashion, producten die je 3 keer gebruikt.
Hoe kom je van zulke doelen naar stappen?
Wij kwamen daar niet uit binnen de 45 minuten die we hadden. Maar we kwamen wel tot de volgende stappen: iemand vertelde dat de echte gang naar duurzaamheid gaat in drie stappen:
- Re-duce – oftewel, minimaliseer je behoeftes. Minder kopen, minder willen hebben, ontspullen; het zijn allemaal stappen die zorgen voor een duurzame wereld.
- Dan is er re-use – gebruik dingen nog een keer. Maak het schoon, repareer het, geef het weg aan iemand anders en koop dingen eens tweedehands. En als je het niet wilt verkopen aan iemand, probeer dan eens Facebookgroepen als ‘Gratis ophalen’. Mensen helpen je graag van spullen af en geven het een tweede leven.
- En als laatste is er re-cycle – zorg dat papier in de papierbak komt, plastic bij het plastic, glas bij glas etc. Het is toch zonde dat je verantwoordelijk wordt voor velden vol niet te verbranden afval waar generaties later mensen nog last van hebben.
Zit er een stap bij waar je wat mee kunt?
Je las een artikel van Jennifer Delano, oprichter van PRGoeroes
Gegarandeerd meer zichtbaarheid voor jouw bedrijf? We helpen je graag.
Zoek je een PR-bureau in de omgeving van Amsterdam, Utrecht, Den Haag of Rotterdam dat media-aandacht en zichtbaarheid voor jou en jouw bedrijf genereert? PRGoeroes doet dit voor jouw bedrijf! Neem vrijblijvend contact met ons op en informeer naar de mogelijkheden.